PRESSEMELDING FRA FORSKNINGSPROSJEKTET RIEVDAN:
BÆREKRAFTIG REINDRIFT ER AVHENGIG AV REINDRIFTENS TRADISJONELLE KUNNSKAP
Raske endringer i reinbeitene skaper utfordringer og muligheter for reindriften.
Bærekraften i samisk reindrift står overfor store utfordringer knyttet til raske endringer i reinbeiteområdene som klimaendringer og tap av beitemark. Slike utfordringer har nylig blitt løftet i COP27 i Sharm el-Sheikh. Forskningsprosjektet Rievdan har undersøkt muligheter for tilpasning til disse utfordringene ved hjelp av reindriftsens tradisjonelle kunnskap.
Rievdan-prosjektet, finansiert av Norges forskningsråd, resulterte i 18 fagfellevurderte vitenskapelige artikler i tidsskrifter, 12 fagfelle vurderte artikler i vitenskapelige bøker og 33 artikler i internasjonale rapporter. To fagfellevurderte bøker i Springer Nature Polar Series er under produksjon.
Prosjektet mener at veien til bærekraftig reindrift er handler om å forene den tradisjonelle kunnskapen om reindrift og den forskningsbaserte kunnskap en i en verden i endring. Prosjektet har gjort reindriftens tradisjonelle kunnskap mer synlig og respektert.
Sentrale prosjektfunn:
Tradisjonell kunnskap og bærekraft:
Reindriftskunnskaper, er ofte svært kompliserte og systematiske virksomheter som inneholder ulike typer kunnskapssystemer.
Forståelse av reindriften er avhengig av ulike tankekategorier, nemlig kunnskap om rein, miljø, landskap, vær og spesifikk kunnskap om de gjensidige relasjonene i disse.
Prosjektet har vist at reindriftsutøvernes tradisjonelle kunnskap om snø- og beitebruk utelates fra bærekraftig planlegging i Norge.
Lovgivning:
Prosjektet løftet undersøkelse n av reindriftslovgivningen og tradisjonell kunnskap, men arbeidet fortsetter.
Reindriftens kunnskapssystemer om mat:
Hva skal vi spise i fremtiden?
Reindriften har et unikt og komplekst tradisjonelt kunnskapssystem om matressurser basert på helhetsforståelse og praksis utviklet gjennom generasjoner.
Reindriften har et kunnskapssystem som speiler mat-suverenitet som kan representere en mulighet for å bedre reindriftens økonomi.
Kunnskapen om reindriftens matkultur og økonomi ligger i tilpasning til de nomadiske realitetene.
Dette forskningsprosjektet har gitt et veikart for en ny mastergrad i reindrift.
Prosjektets funn er formidlet gjennom Arktisk råd, workshoper med reindriftsutøvere og media. Prosjektet er et samarbeid mellom Sámi allaskuvla- Samisk høgskole og International Centre for Reindeer Husbandry, medinternasjonal v itenskapelige partnere.
Under forskningskonferansen i Kautokeino Nov 30- Des 1 vil ICR demonstrere og informere om Boaššu/ FoodLab for deltagerne sammen med Samiske kokker og kokkeelever.
Kontakt:
Dr Inger Marie G Eira 95206794
Dr stipendiat. Ravdna BM Sara 95821843
Direktør Anders Oskal 99450010
Professor Svein. Disch Mathiesen 90524116
Professor Svein. Disch Mathiesen 90524116